Grote behoefte aan horecapersoneel met vakkennis

De vraag naar horecamedewerkers blijft in 2019 en 2020 groot. Vooral vacatures voor restaurantkok, medewerker fastservice en medewerker bediening zijn lastig te vervullen. Het aantrekken en behouden van personeel met vakkennis is voor horecaondernemers een grote uitdaging.

Nederlanders bezoeken steeds vaker restaurants, cafés en hotels. Daarnaast komen er steeds meer buitenlandse toeristen naar ons land. Dat zorgt dat de vraag naar horecamedewerkers enorm is gegroeid. Ter vergelijking: In 2014 waren er 64.000 vacatures, in 2018 werden dit er al 103.000. Ook voor dit jaar en 2020 verwacht UWV jaarlijks ruim 100.000 horecavacatures.

Het is lastig voor horecaondernemers om voldoende vaste medewerkers te vinden met specifieke kennis en gevoel voor gastvrijheid. Er studeren onvoldoende jongeren af met een horecaopleiding om alle vacatures te kunnen vervullen. Ook daalt het aantal beschikbare werkzoekenden vanuit de WW. Om toch bespreekbaar te maken wat er wél mogelijk is, kunt u contact opnemen met Bob Selier: mailto:bob.selier@uwv.nl